Fordele ved menstruationskopper

En menstruationskop er et befriende alternativ til tamponer og bind. Fordelene er MANGE, bl.a. at du ikke længere skal huske at købe bind og tamponer, og du behøver ikke længere gå på toilettet hele tiden for lige at tjekke…

Selvfølgelig skal du lige vænne dig til at bruge den, men langt de fleste, der prøver en menstruationskop vender aldrig tilbage til bind og tamponer!

 

Lettere

En menstruationskop er lige så let at bruge som en tampon (uden indføringshylster). Du skal blot folde og indsætte. Fordi en menstruationskop kan indeholde op til 3 gange så meget som en tampon, er fordelen at den kun skal tømmes 2 til 4 gange om dagen ved normal blødning. På den måde kan du næsten helt glemme at du har menstruation, og du skal ikke rende på toilettet hele tiden for lige at tjekke…

 

Sundere og mere hygiejnisk

En menstruationskop udtørrer ikke slimhinderne i skeden, som tamponer gør, og en ekstra fordel er, at du slipper for risikoen for TSS (Toksisk Shock Syndrom) som er forbundet med brug af tamponer. Skeden har en naturlig pH-værdi på 4, takket være de gavnlige mælkesyrebakterier i slimhinden. Menstruationsblod har en pH-værdi på 7, og derfor ændres miljøet i skeden under en menstruation, og gør dig mere modtagelig for infektion med bakterier og svampe. Mange tamponbrugere døjer (uden at vide det) med små underlivsinfektioner, som giver øget udflåd og dårlig lugt mellem menstruationerne. En menstruationskop opsamler blodet inden det kommer i kontakt med slimhinderne, og beskytter på den måde mod pH-ubalance og infektioner i skeden. Når du skifter til menstruationskop, vil du hurtigt opleve, at dit underliv bliver sundere med markant mindre udflåd og ingen lugtgener, så du slipper for at bruge trusseindlæg hver dag.

 

Mere frihed

Med en menstruationskop, kan du foretage dig alt det, du plejer, også når du har menstruation – løb, dans, gå til ridning eller i svømmehallen. Hvis du ved, at menstruationen nærmer sig, og du fx skal til fest, kan du bare sætte menstruationskoppen op, og glemme alt om at blive ‘overrasket’ og du slipper for at proppe håndtasken med bind og tamponer. Skal du på ferie, fylder en menstruationskop i den medfølgende stofpose næsten ingenting i kufferten, og du slipper for at bekymre dig om, at skulle købe bind og tamponer i et fremmed land.

 

Økonomisk

En af de største fordele ved en menstruationskop, er alle de penge du sparer. De fleste kvinder bruger mindst 50 kr. om måneden (600 kr./år) på engangsbind og tamponer. En menstruationskop holder op til 10 år, hvor du slipper for at købe bind og tamponer, dvs. på 5 år sparer du mindst 3000 kr.

 

Miljøvenlig

En menstruationskop er det eneste miljøvenlige menstruationsprodukt! ’Brug og smid væk’- kulturen er skidt for miljøet – bind og tamponer tilstopper afløb, og forurener kloakker med pap, papir og plast. En menstruationskop holder op til 10 år og giver nul affald.

 

Hvis du har spiral

En artikel i Politiken har bragt en advarsel om brug af menstruationskop, hvis du har spiral, da koppen i tre tilfælde tilsyneladende har fået de tre kvinders spiral til at glide ud. Der er dog nogle åbenlyse fejl i artiklen, da der står, at en menstruationskop sidder helt oppe ved livmoderhalsen, hvorimod tamponer sidder lavt – dette er lige OMVENDT!

En anden engelsk undersøgelse af 1000 kvinder fandt at en spiral har stor sandsynlighed for at ryge ud særligt i de to første måneder, og at det var uanset om kvinderne brugte tampax, bind eller menstruationskop.

Hvis du bruger spiral og har lyst til at prøve en menstruationskop, kan du evt. snakke med din læge om det først.