Størrelsesguide – lille eller stor?
Næsten alle mærker af menstruationskopper findes i to størrelser, lille og stor (se vejledende størrelsesskema herunder). Forskellen på de to størrelser er ikke særlig stor, og sandheden er, at langt de fleste kvinder vil kunne bruge begge størrelser. Den vigtigste faktor for at vælge størrelse er, hvor kraftigt du bløder – hvis du bløder let, kan du bruge en lille kop som ikke indeholder så mange ml, hvis du bløder kraftigt, skal du vælge en stor kop, der indeholder mange ml. Se her hvor mange ml de forskellige mærker kan indeholde.
Hvis du er i tvivl om hvor kraftigt du bløder, kan du evt. kigge på Mansfield-Voda-Jørgensens menstruationsskala her.
Find din størrelse
Tampon størrelse | Menstruationskop forslag |
---|---|
Mini | MeLuna S: 195,- LadyCup S: 230,- NaturCup 0: 247,- |
Regular | MeLuna M: 195,- DivaCup 1: 348,- OrganiCup A: 195,- Lunette S: 299,- LadyCup L: 230,- |
Super | MeLuna L: 195,- DivaCup 2: 348,- Lunette L: 299,- RubyCup: 209,- OrganiCup B: 195,- Si-bell L: 299,- |
Super plus | MeLuna XL: 195,- Mami-cup L: 249,- NaturalMamma: 179,- Si-bell L: 299,- |
Hård eller blød?
De fleste menstruationskopper har en mellemfast hårdhed, som gør, at de lettere folder sig ud i skeden. Men der er alligevel ret stor forskel på silikonen, som de forskellige kopper er lavet af, nogle er blødere og mere fleksible end andre. Nogle har en glat næsten blank overflade, mens andre er silkeagtigt matte.
Om du skal vælge en blød eller en fast kop, afhænger af din anatomi og bækkenbundsmuskulatur. Hvis din muskulatur er meget stram (fx hvis du dyrker yoga eller ridning), og du ikke har født et barn, kan det være bedst at vælge en hård menstruationskop, som MeLuna Sport, da en blød vil have svært ved at folde sig helt ud. En ulempe kan dog være, at en hård kop ikke er så behagelig at tage ind og ud.
Hvis dine muskler ikke er så veltrænede, eller du har født, kan du som regel bruge en blødere kop. Mange kvinder har forskellig følsomhed i skeden, afhængig af tidspunktet i deres menstruationscyklus, og det kan derfor være rart at have nogle forskellige typer og/eller størrelser af menstruationskopper at vælge imellem under din menstruation. Fx en blød kop som Sibell til natten, og en mere fast kop som MeLuna Classic til sport. Prøv dig frem, der er masser af vælge imellem.
Hvordan bruges en menstruationskop?
En menstruationskop sættes op i skeden, ved først at folde åbningen til en ‘spids’. Den tages ud ved at gribe fat om stilken/bunden og lirke den ud. Hvis stilken generer fordi den er for lang, kan den klippes af til den ønskede længde. Den tømmes efter behov, ca 2-4 gange i døgnet. I stedet for at smide den ud, som man gør med bind og tamponer, tømmer man blot menstruationskoppen i toilettet, skyller den og sætter den op igen. Du kan dyrke sport, gå i svømmehallen og sove med en menstruationskop. Se trin for trin brugsanvisning med billeder her.
Hvad er den lavet af?
Menstruationskopper som forhandles i Danmark fremstilles udelukkende af medicinsk silikone, ikke den slags som bruges i brystimplantater, men en mere fast form, som fx bruges i bageforme, kunstige led og hjerteventiler. Silikone indeholder hverken phthalater, latex eller andre kemikalier. Farvestofferne, i de farvede kopper, er godkendt af sundhedsmyndighederne, og er de samme som anvendes i fx medicin og fødevarer. LadyCup findes i 14 lækre farver, se selv!
Pas på billige kopier
Der bliver indimellem solgt billige menstruationskopper i discountbutikkerne, dem vil vi IKKE anbefale at købe, fordi de ikke er underlagt nogen kontrol:
- De bliver ofte fremstillet i Kina under ringe forhold.
- Silikonen er af en ukendt kvalitet og kan måske indeholde sundhedsskadelige stoffer
- Svejsningerne på kopperne kan være skæve og føles ubehagelige
Holdbarhed – køb en ny om 10 år
En menstruationskop kan bruges hver måned i op til 10 år. Den kan godt blive lidt misfarvet efter nogle år, men det har ingen betydning for brug og holdbarhed. Hvis du ikke bryder dig om misfarvninger, kan du evt. vælge en farvet kop. Din menstruationskop opbevares bedst i den lille stofpose, der følger med i pakken (eller en anden stof eller papirspose, hvor der kan komme luft til). Den må ikke lægges i en plastikpose eller lukket plastbeholder. Sørg for at holde menstruationskoppen væk fra sollys, kemikalier, små børn og dyr (især gnavere).
Rengøring
Inden du bruger din menstruationskop første gang, skal du vaske den med en mild sæbe, fx LadyGel, og skolde den, ved at putte den i en stor kop og overhælde den med kogende vand. Du kan også koge den et par minutter i en gryde, men pas på koppen ikke brænder fast i bunden af gryden.
Vi anbefaler at du skolder din menstruationskop før og efter hver menstruation. Når du bruger den under menstruationen, er det nok at skylle koppen med vand efter du har tømt den, og inden du sætter den op igen. Hvis menstruationskoppen får kalkaflejringer pga. kogning, kan du skylle den i en blanding af 1 del eddike og 9 dele vand.