Menstruation er ofte blevet kaldt “kvindens forbandelse”, men den køber vi ikke. Selvfølgelig kan menstruationen give lidt ubehag, men med en menstruationskop behøver den ikke begrænse dig i dit liv, medmindre du lader den gøre det.

 

Menstruation: helt almindelig og meget forskellig…

Menstruation markerer starten på puberteten for unge piger og indtræder normalt i alderen 9 til 16 år. Under menstruationen, som typisk varer mellem 3 og 7 dage, bliver slimhinden i livmoderen løsnet og udstødt, og passerer ned gennem livmoderhalsen til skeden og ud af kroppen som menstruationsblod.

Hvordan menstruation føles og opleves er forskelligt fra kvinde til kvinde, og det afhænger både af alder og livsstil. For eksempel oplever mange kvinder at deres blødning ændrer sig efter en graviditet og fødsel. Selve mængden af blod varierer også, men ligger i gennemsnit mellem et par spiseskefulde og op til 2 dl.

Menstruationsblodets konsistens ændrer sig i løbet af perioden og starter ofte som pletblødning efterfulgt af en mere tyktflydende rød blødning, som også kan indeholde hele stykker af slimhinden. Hen mod slutningen af menstruationen bliver blodet tyndere og ender med at blive brunligt.

En menstruationscyklus varer gennemsnitligt 28 dage, men kan variere fra mellem 21 til 45 dage. Igen, alle kvinder er forskellige.

 

 

Mansfield-Voda-Jørgensens menstruationsskala

Når du skal vælge en menstruationskop, er den vigtigste faktor, hvor kraftigt du bløder. Nedenfor kan du se en skala for menstruationsblødning, målt ud fra hvilken sugeevne tampon/bind du bruger, og hvor ofte du er nødt til at skifte.

1. Pletblødning

En dråbe blod eller to, som kan klares med et trusseindlæg. Sådan starter og slutter menstruationen.

2. Meget let blødning

Du bruger tamponer eller bind med den laveste sugeevne, og kan nøjes med at skifte en eller to gange om dagen, selvom du måske foretrækker at skifte oftere. Du kan bruge en af de mindste menstruationskopper, og nøjes med at tømme den morgen og aften.

3. Let blødning

Du bruger tamponer eller bind med lav eller normal sugeevne, og er nødt til at skifte to eller tre gange om dagen, selvom du måske foretrækker at skifte oftere. Du kan bruge en menstruationskop med kapacitet på 20-25 ml, som du nok kan nøjes med at tømme morgen og aften.

4. Moderat blødning

Du bruger tamponer eller bind med almindelig sugeevne, og er nødt til at skifte hver tredje til fjerde time, selvom du måske foretrækker at skifte oftere. Du skal vælge en menstruationskop med stor kapacitet på 28-30 ml. Start med at tømme efter 5 timer indtil du finder din egen rytme.

5. Kraftig blødning

Du bruger tamponer eller bind med høj sugeevne, og du er nødt til at skifte hver tredje til fjerde time, eller oftere. Vælg en menstruationskop med max kapacitet, og start med at tømme efter 4 timer, indtil du lærer dit flow at kende.

6. Meget kraftig blødning

Du bruger tamponer eller bind med højeste sugeevne, og er nødt til at skifte hver eller hver anden time. En menstruationskop med kapacitet på 30 ml kan indeholde samme mængde væske som 2 supertamponer. Tøm koppen efter 2-3 timer eller efter behov. Ved kraftig menstruationsblødning anbefales det at tale med lægen.

 

 

Menstruationskop størrelsesguide 

Tampon størrelseMenstruationskop forslag
MiniMeLuna S: 195,-
LadyCup S: 230,-
NaturCup 0: 247,-
RegularMeLuna M: 195,-
DivaCup 1: 348,-
OrganiCup A: 195,-
Lunette S: 299,-
LadyCup L: 230,-
SuperMeLuna L: 195,-
DivaCup 2: 348,-
Lunette L: 299,-
RubyCup: 209,-
OrganiCup B: 195,-
Si-bell L: 299,-
Super plusMeLuna XL: 195,-
Mami-cup L: 249,-
NaturalMamma: 179,-
Si-bell L: 299,-