Sæt din menstruationskop ind:

Måske er du nervøs, anspændt og lidt bange for at prøve din menstruationskop første gang, men tag det roligt, det bliver hurtigt en vane. Da du lærte at cykle, tog det også nogle forsøg, før det føltes naturligt, ikke? Du kan sagtens øve dig i at sætte menstruationskoppen op, når du ikke har menstruation, men så kan det være en god idé at fugte den med vand eller vandbaseret glidecreme.

 

menstruationskop brugsvejledning - klem flad1. Klem flad

Start altid med at vaske dine hænder med vand og en mild uparfumeret sæbe. Gør menstruationskoppen fugtig med vand eller lidt vandbaseret glidecreme.

Klem menstruationskoppens åbning flad med begge hænder.

 

 

 

menstruationskop brugsvejledning - fold2. Fold et ‘C’

Fold koppen på midten, så kanten former et C. Der er andre måder at folde på, men denne er mest behagelig, når den folder sig ud i skeden.

 

 

 

 

menstruationskop brugsvejledning - c-folden3. Hold og indsæt

Hold menstruationskoppen fast på midten. Sid på toilettet med spredte ben, og slap af i underlivet. Indsæt forsigtigt koppen i skeden (med C-folden først), så langt ind den kan komme. Slip folden, så koppen folder sig ud.

Tag fat om stilken/bunden på koppen og skub den blidt op og ned nogle gange. Dette vil få koppen til at åbne sig og finde den rette placering i skeden. Hvis du er i tvivl om koppen sidder rigtigt, kan du mærke efter med en finger, om kanten slutter tæt hele vejen rundt.

 

 

Udtag menstruationskoppen:

menstruationskop brugsvejledning - udtagning4. Grib om stilken med tommel og pegefinger

Start med at vaske hænder. Sæt dig på toilettet med spredte ben og slap godt af i underlivet. Stik forsigtigt tommel og pegefinger op i skeden og tag fat om stilken (lettest hvis fingrene er tørre) og træk den lidt nedad, til du kan nå den nederste del af koppen.

 

 

 

menstruationskop brugsvejledning - frigiv vakuum

5. Klem om bunden

Klem forsigtigt om bunden af koppen for at bryde vakuumet/forseglingen (du kan ofte høre luft blive suget ind). Alternativt kan du også trække (meget) skråt nedad i stilken, dette kan også løsne vakuumet. Træk forsigtigt koppen nedad og ud, mens du vrikker den let fra side til side. Hæld indholdet ned i toilettet. Skyl menstruationskoppen, først i koldt vand og dernæst i varmt, du behøver ikke bruge sæbe. Fold den og indsæt på ny.

 

 

 

 

 

 

Svært ved at få m-koppen til at folde sig ud?

Hvis du har stramme bækkenbundsmuskler, kan en C-fold have svært ved at folde sig ud, når du indsætter din m-kop. Prøv i stedet at bruge “Punch down” foldemetoden som vist på videoen herunder.

 

“Punch down” folden